Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΚΙΩΤΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΠΑΙΟΝΙΔΗ



Ο Ξενοφών Παιονίδης γεννήθηκε στη Φούρκα Χαλκιδικής το 1863 και σπούδασε στο Γυμνάσιο θεσσαλονικης και το Μετσόβιο Πολυτεχνειο. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείo του Μονάχου. Η οικογένιά του καταγόταν από την Εδεσσα, ενώ ο πατέρας του ήταν γιατρός, που ειχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Πάδουας στην Ιταλία. Εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλοvίκη το 1892 και συνεργάστηκε σχεδόν αποκλειστικά με την Ελληνική Κοινότητα της πόλης στην εποπτεια και ανέγερση κτιρίων ελληνικού ενδιαφέροντος.Θεμελιωσε τη μεταφορά της ελληνικής πολιτικής ιδεολοyiας στην τουρκοκρατούμενη Μακεδοvία μέσα  από το έργο του, και ιδιαίτερα τα
σχολεια, που πρόβαλλαν το νεοκλασικισμό, ο οποιος θεωρούνταν ως ο εθνικός αρχιτεκτονικός ρυθμός.Διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος στις θητειες των δημάρχων Οσμάν Σαιτ Βέη και Κωνσταντινου Αγγελάκη και για ένα διάστημα διηύθυνε την τεxvική υπηρεσία του δήμου. Ειχε εκλεγεί γερουσιαστής Χαλκιδικής, έφορος των σχολείων της Θεσσαλονικης και του Παπάφειου Ορφανοτροφειου και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του αθλητικού συλλόγου Ηρακλής.
Ο Ξενοφών Παιονfδης πέθανε από καρδιακή προσβολή το Μάιο του 1933 στη Μονή της Αγίας Αναστασίας, στη διάρκεια γεύματος με τους μοναχούς. Θάφτηκε στο νεκροταφειο της Ευαγγελίστριας, όπου σώζεται ο τάφος του

Είναι από τους πρωτοπόρους αρχιτέκτονες που επηρέασαν την αρχιτεκτονική μορφή της Θεσσαλονίκης και δημιούργησαν το νέο πρόσωπό της, με κυρίαρχα στοιχεία το νεοκλασικισμό και τον εκλεκτικισμό, επηρεασμένα από την παραδοσιακή και βυζαντινή αρχιτεκτονική της πόλης.

Ο Ξενοφών Παιονίδης , που είναι γέννημα της Χαλκιδικής αλλά δημιουργικό μέλος και στέλεχος της κοινωvίας της Θεσσαλοvίκης, συνέβαλε στη φιλοτέχνηση του ελληνικού προσώπου της πόλης, αφού θεωρεiται ο εκπρόσωπος της "ελληνικής αρχιτεκτονικής σχολής" στην πρωτεύουσα της Μακεδονiας. Είναι γεγονός ότι ο Παιοvίδης ήταν ο επίσημος αρχιτέκτονας της Ελληνικής κοινότητας, χτίζοντας αντιπροσωπευτικά κτiρια, τα οποία προβάλλουν την ελληνική παράδοση και το ελληνικό ήθος στην τουρκοκρατούμενη πόλη.
Δύο από τα βασικά δημόσια κτίρια, έργα του Παιονίδη, με νεοκλασικά και εκλεκτιστικά στοιχεiα, που εκπροσωπούν τον ελληνικό ρυθμό στη Θεσσαλονiκη, εiναι το Παπάφειο Oρφανοτροφείο και το νοσοκομείο Αγιος Δημήτριος. Και τα δύο αυτά διάσημα έργα ανατέθηκαν στον Παιονίδη απο την Ελληνική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης και την Μητρόπολη, που επόπτευαν εκείνη την εποχή τον ελληνισμό της πόλης.
Το Παπάφειο, που είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του κλασικισμού, χτίστηκε κατα την περίοδο 1894 -1904 με δωρεά, του Θεσσαλλονκιού εμπόρου και τραπεζίτη Ιωάννη Παπάφη (1792-1886), που έζησε και πλούτισε στη Μάλτα.
Ο «Αγιος Δημήτριος», το νοσοκομειο της ελληνικής κοινότητας, ολοκληρώθηκε το 1903 με κλασικά αρχιτεκτονικά μοτίβα που προσομοιάζουν με άλλα κτίρια της iδιας περιόδου.
Εκτός από τα δύο διάσημα κτίρια, ο Παιοviδης έχτισε την Ιωαννiδειο Αστική Σχολή στο Ιπποδρόμιο (το σημερινό 40ό Δημοτικό Σχολεiο), την Αστική Σχολή Ανάληψης το 1910 και την Κεντρική Αστική Σχολή το 1908 στην οδό Ιασονίδου, που κατεδαφιστηκε. Επίσης, έχτισε τη στοά του Αγίου Μηνά, τη διώροφη πτέρυγα γύρω από την ομώνυμη εκκλησία.
Σημαντική ήταν η συμβολή του Ξενοφώντα Παιονιδη στη νέα φυσιογνωμια της Θεσσαλοviκης στις αρχές του 2Οού αιώνα, με την ανέγερση ιδιωτικών κατοικιών στην πόλη, αρκετές απο τις οποίες σώζονται μέχρι σήμερα.
Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται η έπαυλη Χατζηλαζάρου (το σημερινό σπίτι Σιάγα στην Ανάληψη), η οικία του Χασάν Πρίστινα (σημερινή Σχολή Τυφλών), η έπαυλη του Σειφουλάχ Πασά (η σημερινή Δημοτική Πινακοθήκη στην οδό Βας. Όλγας και 25 ης Μαρτίου), η βίλα του εβραίου δικηγόρου Εμμανουήλ Ραφαέλ Σαλέμ (όπου στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα το Ιταλικό Προξενείο, στην αρχή της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου), η οικία του γιατρού Ιωάννη Νεδέλκου ( η σημερινή Αγιορείτικη Εστία στην Εγνατία, η στοά Πελοσώφ ( το παλιό ταχυδρομείο) στην οδό Τσιμισκή. 

Η δραστηριότητα του Παιονίδη επεκτάθηκε και στην ευρύτερη περιοχή της θεσσαλοvίκης, καθώς ως τεχνικός σύμβουλος της Ελληνικής κοινότητας και του Ελληνικού Προξενειου έχτισε εκκλησιές και σχολεια σε αρκετά μέρη της Μακεδοvίας. Από τα πιo σημαντικά έργα είναι τα
διδακτήρια που έχτισε εκτός θεσσαλονικης και ιδιαίτερα στη Χαλκιδική, που αποτελουν αρχιτεκτονικά κοσμήματα σε πολλούς οικισμούς μέχρι σήμερα. Με σχέδιά του χτιστηκαν το ημιγυμνάσιο Πολυγύρου και τα δημοτικά σχολεια των χωριών Επανομής, Σοχού, Βασιλικών, Ορμύλιας, Νικήτης, Παρθενώνα, Βραστών, Κασσανδρείας, Συκιάς κα. Επίσης ανήγειρε την εκκλησιαστική σχολή της Μονής Αγίας Αναστασίας.
Πέρα απο την περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο Παιονίδης έχτισε την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στη Βέροια και τα διοικητήρια των Σερρών και του Μοναστηρίου.

Στη γενέτειρά του Φούρκα κατασκευάσθηκαν σε δικά του σχέδια ο Ιερός Ναός Τριών Ιεραρχών, καθώς και οι οικία του που σώζεται μέχρι σήμερα. Στο χωριό σώζεται επίσης η πατρική κατοικία της οικογένειας Παιονίδη.

1 σχόλιο:

  1. Ακόμη σχεδίασε το 1911 το Παρθεναγωγείο Κοζάνης (σημερινό Δημοτικό Σχολείο Χαρίσιος Μούκας) με την πρωταρχική ονομασία "Εκπαιδευτήρια Θηλέων", όπως αναγράφει επικρεμάμενη επί της κυρίας εισόδου μαρμάρινη επιγραφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή